GPS-wandeling

GroenlandenDagelijks genieten wij van de schitterende omgeving van de Ooijpolder.
Naast het paard zijn er uiteraard vele andere vervoersmogelijkheden. Maar ontegenzeglijk kom je al wandelend op plekjes waar je anders niet of nauwelijks zou (kunnen) komen.

Vandaar dat we met heel veel plezier een GPS-wandeling hebben uitgezet.
U kunt de route hier downloaden en via een PC naar uw eigen GPS-ontvanger overzetten.
En als u geen ontvanger hebt, maar wel met GPS wilt kennismaken, en ook nog eens een mooie wandeling wilt maken... wij bieden u een GPS-ontvanger in bruikleen aan. De enige voorwaarde: een borg van 100 euro. Dat is alles!
En als u op uw PC al vast wat wilt voorgenieten, dan kunt u via het kml-bestand en Google Earth een kijkje nemen.

Wij wensen u veel plezier!

viswater nabij Kasteelsche HofWandeling Groenlanden

Gelderland
Ooijpolder
lengte: 11 km

 

Waypoint 1 start

Na 100 meter ziet u aan de rechterkant de Hubertus-kerk.

 

Waypoint 4

Rechts van u is de bramenkwekerij van de familie Arnts.

 

Waypoint 5, 6, 7

Viswater van de Voorn. Dit gat is ontstaan door de kleiwinning; deze gaten zijn met de schop gegraven waarna de klei met treintjes naar de steenfabriek ging.

 

Waypoint 7, 8

Het Gouverneurshuis van het kasteel Ooij. Rechts ervan is de oude boerderij van de voorburcht. Het kasteel heeft recht voor u in het weiland gestaan met tussen de voorburcht en kasteel een gracht met ophaalbrug.

 

Waypoint 9 t/m 14

Dit pad is een project van het LOP: het landschapsontwikkelingsplan, met als doel de Ooijpolder aangenamer te maken voor wandelaars. Het is de bedoeling dat er meerdere van deze paden in de Ooijpolder komen.

 

voormalig NH-kerkjeWaypoint 14

Hier ziet u het voormalig protestantse kerkje van de Ooij.

De geschiedenis van de kerk reikt tot in de middeleeuwen (ca.1400). Van oorsprong katholiek werd het na de Reformatie een Nederlands Hervormde kerk, wat het tot 1960 is gebleven. Torenwoning, kosterswoning en zaalkerkwoning hebben sindsdien een woonbestemming.

 

de Langstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

Waypoint 15 t/m 18

In dit gebied staat de natuur centraal. Hier leven bevers, reeën, ooievaars, reigers, roerdompen en zelfs kuddes Konik-paarden en kuddes Galloway runderen... te veel om op te noemen. Het is een kwetsbaar gebied waar we zuinig op zijn.

 

 

vanaf de uitkijktoren aan de Langstraat

 

 

 

 

 

 

Waypoint 18

Hier staat een uitkijktoren van Staatsbosbeheer. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied van de Ooij. Dit is tevens een Defensiedijk met talloze bunkers in de dijk. Het water is ontstaan door de baksteenindustrie die in de polder een belangrijke rol speelde.
In de jaren vijftig wordt de Ooijpolder ingepast in de IJssellinie, een Nederlands verdedigingssysteem dat een mogelijke inval van het Oostblok zou moeten tegenhouden. Door de bandijk lek te steken, kan de Ooijpolder worden omgetoverd in een waterlinie. Alleen het noordelijkste stukje polder, dat ingesloten wordt door de Ooijse Bandijk en de Defensiedijk, zal dan droog komen te staan. Dit gebied wordt uitgerust met bunkers en zo'n zestig stuks geschut, waaronder 34 in beton gestortte Amerikaanse Sherman-tanks.
In de jaren zestig zijn de Russen nog steeds niet binnengevallen en wordt de IJssellinie weer ontmanteld. Er zijn echter vele resten van militaire installaties in de Ooijpolder blijven staan, als aandenken aan een oorlog die nooit gevoerd is.

 

oude veldovenWaypoint 18 t/m 22

Dit is weer het gebied waarin de natuur centraal staat. Ook hier speelt de IJssellinie een rol.

 

Waypoint 30 t/m 33

U betreedt de uiterwaarden van de Ooijpolder. Bij hoog water van de Waal zal dit deel onder water staan, wat een prachtig gezicht is! In dit geval loopt u naar waypoint 38.
 

Waypoint 33 t/m 35

De Bisonbaai: een recreatieplas waar veel wordt gezwommen. De Bisonbaai is door zandzuigers ontstaan en dankt zijn naam aan de vorm die het heeft als je het vanuit de lucht bekijkt.

 

Waypoint 35

Hier gaat u een houten bruggetje over dat is aangelegd om een rondje Bisonbaai te kunnen lopen.

 

Waypoint 37

Café Oortjeshekken.

 

zicht op de Erlecomsedam vanaf de SpruitenkampWaypoint 39

Dit is een tunneltje gemaakt voor de smalspoor-treintjes van de baksteenindustrie. Het kostte de treintjes te veel moeite om over de dijk te komen.

 

Waypoint 40

U kijkt weer op de restanten van kasteel Ooij.het gpx-bestand (voor uw GPS-ontvanger)
het kml-bestand (Google Earth)
alles bij elkaar (ZIP-bestand)